40 vuotta sahabisneksessä

UPM:n konkari Matti J. Leinosen kokemus ja tieto alasta ovat vailla vertaa, mutta ensi kesänä hänen on määrä jättää jäähyväiset upealle uralleen ja luovuttaa vastuu UPM:n huippuosaajien seuraavalle sukupolvelle.

Kerta se on ensimmäinenkin – 20-vuotias maaseudun kasvatti Matti J. Leinonen ei ollut koskaan käynyt Helsingissä, ennen kuin hän aloitti siellä opintonsa syyskuussa 1976. Neljän vuoden päästä Leinosella oli edessään toisenlainen neitsytmatka. Hän oli saanut työpaikan UPM Kaukaalta, ja oli aika lentää Lappeenrantaan allekirjoittamaan uran ensimmäistä työsopimusta.

Nyt 39 vuotta myöhemmin UPM Timberin Supply Chain Manager valmistautuu ensi kesänä häämöttävään eläkkeeseen. Matti muistelee, kuinka tuohon aikaan asiat tavattiin tehdä tyylillä.

”En ollut koskaan ennen lentänyt. Lentokentällä minua odotti yhtiön musta limusiini, jolla minut kyydittiin tänne tehtaalle. Olin saanut uuden, hienon tittelin: markkinointiassistentti.”

Leinosta vastapäätä istuu Essi Parviainen, jonka ura on päinvastaisessa vaiheessa. Jyväskylässä ja Uumajassa opiskelleelle Essille metsäala ei ollut päällimmäinen uravaihtoehto. Hän ei olisi tajunnut hakea UPM Graduate Programme -ohjelmaan, ellei eräs ystävä olisi vihjannut mahdollisuudesta. Lopulta Essi selviytyi 600 hakijasta 14 palkatun joukkoon.

”En kertonut melkein kenellekään hakeneeni harjoitteluohjelmaan. Pidin UPM:ää insinööripainotteisena yhtiönä, enkä siksi uskonut mahdollisuuksiini. Ohjelman edetessä innostukseni ja motivaationi kuitenkin kasvoivat kasvamistaan. Tulen varmasti aina muistamaan soiton nykyiseltä esimieheltäni maaliskuussa 2017. Suuni kuivui, mutta sitten kuulin hyvät uutiset.”

Uramuistoja

Urallaan Matti Leinonen näki, kuinka teknologia kehittyi ennennäkemättömässä mittakaavassa.

”Kun aloitin näissä töissä, myyntitarjoukset kirjoitettiin ensin käsin, minkä jälkeen puhtaaksikirjoittaja lähetti ne eteenpäin telexillä. Suunnitelmat kirjoitettiin paperille, ja myynnit merkittiin punaisilla ja sinisillä kynillä. Nykyään kaikki on digitaalista ja tiedot helposti saatavilla. Kukin voi itse miettiä, ovatko nykyiset käytännöt aina vanhoja parempia”, hän pohtii.

Vuosien varrella Matti tutustui laajan maantieteellisen alueen lisäksi myös useisiin kulttuureihin. 1980-luvulta lähtien puutavaran markkinat ovat vähitellen levinneet Euroopasta arabimaihin. Vuosituhanteen vaihteessa Matti työkavereidensa kanssa teki uraauurtavaa työtä UPM:n raivatessa tietään Aasian markkinoille; ensin Japaniin ja noin kymmenen vuotta myöhemmin Kiinaan.

”Alussa kyse oli luottamuksen rakentamisesta. Oli pitkiä iltoja ja lukemattomia maljapuheita. Ensin pidin käyntikortteihin ja hierarkioihin liitettyä runsasta huomiota jopa hieman huvittavana ja outona, mutta tapojen merkitystä ei pidä aliarvioida”, Matti kertoo.

Mestarin opit seuraajilleen

”Matilla on yhden miehen tietopankin maine. Kun tapasimme ensimmäistä kertaa, hänen tietämyksensä teki minuun vaikutuksen. Tarkastelimme myyntiprosessia ja itse hädin tuskin erotin kuusitukit mäntyisistä. Matti puolestaan osasi kertoa tukkiluokan perusteella, minne sahatavara myytäisiin ja mitä lopputuotteita niistä valmistettaisiin. Ajattelin, että jos joskus ymmärrän puolet siitä, mitä Matti tietää, tulen pärjäämään hyvin”, Essi naurahtaa.

Seikkaperäinen ymmärrys tuotteista on yksi niistä aiheista, jotka Matti aikoo opettaa Essille keväällä 2020. Vaikka Essi ei olekaan Matin suora seuraaja, on hänen tärkeää oppia ymmärtämään sahojen tuotantoprosesseja ja kapasiteettien optimaalista hyödyntämistä.

Heidän yhteiseen aikatauluunsa kuuluu asiakastapaamisia ja yhteistyökumppanivierailuja, sillä omakohtainen tutustuminen paikallisiin olosuhteisiin ja kulttuurien piirteisiin on ratkaisevan tärkeää. He tulevat myös keskittymään toiminnan ohjaukseen eli siihen, miten myyntejä koordinoidaan ja ajoitetaan nykyisen ja tulevan markkinatilanteen mukaan.

”Painopiste on tulevan kysynnän ennakoinnissa. Tarkastelemme eri markkinoiden asiakastarpeita ja niiden erityispiirteitä. Näin voimme laatia kokonaisvaltaisen suunnitelman, jonka avulla pystymme pitämään asiakaslupauksemme ja varmistamaan UPM Timberin kannattavuuden suhdanteiden vaihdellessa”, Mattikertoo.

Vastausta kysymykseen UPM:llä työskentelyn tärkeimpien piirteiden tiivistämisestä Matti miettii pitkään.

”Korkeat odotukset ja vaatimukset, mutta vapaus toimia. Motivoituneet, ammattitaitoiset työtoverit. Nämä asiat tulevat varmasti tutuiksi UPM:n uusille työntekijöille.”

 

Teksti: Pekka Vänttinen
Kuva: Annika Vesterinen